Friday, June 11, 2010

Skeetchen 3: udang masak merah


Assalamualaikum..


today im cooking udang masak merah, and it taste so good.

u can try it too. its simple.

Resepi Udang Masak Merah

bahan-bahan:

500gm udang kertas (hidangan utk 2-3 orang)
bawang, halia, bawang putih (dikisar)
bawang (dipotong bulat)
serai
cili boh
asam jawa
belacan
susu @ santan
tomato potong dadu @ tomato paste
daun sup (hiasan)

*segala kuantiti bahan masakan adalah berdasarkan citarasa anda sendiri

cara memasak:

1: goreng udang stengah masak. kemudian toskan udang tersebut.
2. pada kuali lain, panaskan minyak dan tumis serai sehingga wangi
3. masukkan bahan yang telah dikisar
4. masukkan cili boh
5. tambahkan tomato yg dpotong dadu atau tomato paste
6. sedikit asam jawa
7. boleh juga campur sedikit belacan, bagi memekatkan rasa
8. garam, gula, susu @ santan, dan sedikit cuka
9. masukkan udang yang telah digoreng stengah masak tadi,
10. masukkan bawang yang telah dipotong bulat2
11. sedia untuk dihidang, taburkan hirisan daun sup


hasil masakan. cubalah sendiri~!!


6 comments:

afiq faiz said...

hooo?
what about my omelet??
yesterday's udang was a sambal.
muahahahaha

anwar azhari said...

mane la ak taw ko ltak ape kat omelet tuh..

cmne ak nk tulis pasal mnda tuh kalo bkn ak yg wat..

=|

Anonymous said...

mak aih!!! besar btul bawang, 'kerajinan' terserlah.. wahaha :P

anwar azhari said...

owh.. kami mmg sker kunyah bawang besar2.. dan bawang tuh jugak x dmasak dgn begitu lama.. supaya dia rangup!

nom nom nom..

=)

Anonymous said...

mane dpt serai?

anwar azhari said...

owh ya.

terima kasih kepada ammar afi di atas sumbangan serai beliau..