Thursday, July 31, 2008

tangisan di pagi subuh

mama tgh solat. kelihatan mama sedang menunaikan solat. dengan pakaian serba putih, aku merenungnya. ingin ku menegur mama, terasa sungguh rindu, menanti mama menyelesaikan solatnya seolah-olah terlalu lama bagiku, rasa rindu yang amat menyebabkan ku menangis merenungnya, sedang mama, ntah sedar atau tidak sedar bahawa aku sedang menangis di hadapannya. kerana solatnya sungguh khusyuk..

aku terus menangis..


"do you know what it feels like, loving someone, who's in a rush to throw you away..??
do you know what it feels like, to be the last one to know, the lock on the door has changed..??"
(alarml signal_enrique iglesias- do you know)

Allah.. !!

dah lambat nak solat subuh..!!
jam menunjukkan pukul 6.45 pagi. terus ku bergegas menuju ke bilik air untuk mengambil wudu'. setelah mengambil wudu', aku teringat kembali akan mimpiku sebentar tadi. aku teringat akan mama ku yang berada di rumah. aku terus menangis, teresak-esak seperti kanak-kanak kecil kehilangan anak patungnya, begitulah diriku merindui mamaku.

aku mencapai tuala untuk mengeringkan wudu' serta mengusap air mataku. ku capai sejadah, ku bentangkan dan ku terus menunaikan solat subuh. ku masih berada dalam tangisan. agak kekok suaraku membaca surah al-fatihah dan al-kafirun. air mata berlinangan. aku tidak tahan lagi. aku berasa amat takut di atas kekuasaan yang Maha Esa.

setelah memberi salam, aku berfikir sejenak,
" mengapa mama muncul dalam mimpiku?? apa dah terjadi kepadanya??"

aku menenangkan diri. membaca istighfar, dan sedikit tasbih.
aku capai buku al-mathurat, masih, ku rasa takut akan kekuasaan Maha Pencipta.
berat rasanya untuk mengucapkan kalimah-kalimah suci dari kitab al-mathurat tersebut.

"amin ya rabbal aalamiin.."

setelah mewriridkan al-mathurat dan membaca doa, ku capai telefon bimbitku dan menelefon bapaku.
dengan suara yang mesra, bapaku menyapa.
hatiku berasa tenang. kemudian, aku meminta izin untuk bercakap dengan mama. lebih aman ku rasa. kedengaran suara mama amat mengembirakan hatiku..



ku fikir sendiri,
"skang ni aku baru je dok kat sepang, blom lg aku g mesir. camne aku nih?? lame giler aku tinggalkan mak bapak aku nnti.."
"lek jer.. insyaAllah leh tahan nnt.. Allah Maha Wujud.."


teringat daku akan pepatah arab:
"meskipun lelaki yang paling gagah sekali pun akan menangis, kerana cinta akan membuatkan mereka menangis"

wallahualam..

Thursday, July 24, 2008

Musa @ Firaun..

This is a page of Tept's book of self motivation and cultivation:

Ustad Johari pernah menyatakan bahawa:

"kalau kamu pergi ke mesir, niat kamu kena betol. di mesir ada 2, Musa &firaun, paling baik dan paling jahat. kalau kamu niat jahat (nak tgk wanita arab, kirim salam ke sungai Nil dan sbgnya), maka kamu akan jumpe firaun. kalau niat kamu baik (nak menuntut ilmu dan sebagainya), kamu akan jumpa nabi Musa as InsyaAllah.."

Kata-katanya dikuatkan lagi dengan Sunnah Rasulullah SAW. Sabda baginda:

(dari Umar al-Khattab ra) Katanya dia mendengar Rasulullah SAW bersabda:
"Tiap-tiap amal harus disertai dengan niat. Balasan bagi setiap amal manusia, ialaha pahala bagi apa yang diniatkannya. Maka barangsiapa (niat) hijrahnya kerana Allah dan Rasul-Nya, baginya pahala hijrah kerana Allah dan rasul-Nya. Dan barangsiapa (niat) hijrahnya keraqna dunia yang hendak diperolehinya atau kerana perempuan yang hendak dikahwininya, maka (pahala) hijrahnya sesuai dengan niatnya, untuk apa dia hijrah"

(sahih Bukahari)

Saturday, July 19, 2008

setelah perdebatan Anwar Ibrahim, rapid KL adalah percuma..??!!

holla 2 all..


ada citer best..




sila baca tajuk dgn teliti. ada kene mngena ngan journal aku harini sbanyak 20% sahaja..


oleh itu, jika anda sangka saya menulis blog ttg politik dan isu semasa, anda salah.. harap maaf.

19 july, 9.00
my dad hantar ak ke KTM serdang. ak nk g jln2 kt mid valey.. at 1st nk g UM ngan fatin n izzah(bukan anak Anwar Ibrahim).. but then, mereka x dpt hadir bersama..
therefore, ak pergi sendirian..
(baki kad Touch n' Go = RM 10.20)
sampai kat mid,
(baki kad Touch n' Go = RM8.80)
aku amek bas Rapid KL U85 utk ke UIA..
(baki kad Touch n' Go = RM8.80)
sampai d UIA, aku kulur-kilir.. ak nmpak Rock Alpha, n then dye tgo ak dr jauh.. n then kami borak2.. n then muncul lah Kiwa Sigmoid n Pdot Sigmoid..
ak dialu2kn utk tgk blik pdot..(kesian.. nasib baik live-able lg)
n then ke bilik Kiwa.. (ok la.. tp kosong smacam.. ada buku n katil je)
10.45
kami, (TepT, Pdot, n Kiwa Sigmoid) nak ke mid valey..
tyme kuar diorg ushakn kad matrix ngan pak guard..
ak ckp la ak nh pelawat..
n then pk guard 2 bebel cuz ak x lapor diri ke dye awal2..
(b***h pnyer pak guard) (ckp kene la berlandas.. ni main sentuh je hal personaliti org.. mcm opposition tyme debat Anwar Ibrahim).. sabar.. sabar..


naik bas.
(baki kad Touch n' Go = RM8.80)
11.00
sampai d mid valey.
kami trus ke GSC (mak aih.. ramainyer rakyat malaysia)
11.45
berjaya beli tiket wayang..
12.00
usha laptop.
dah ada yg ak bkenan.. huhu..
1.10
makn @ burger king
kenyang.. alhamdulillah..
2.40
masuk dlm panggung
3.05
tgk citer dark knight..
JOKER mmg stylo...
BATMAN tah pape.
2 FACE x mnonjol..
n lg skali,
JOKER mmg stylo..!!


6.10
mkn ptg d laksa shack
ok gak..n sempat bergamba..


huhuu..
Kiwa n TepT
Pdot n TepT
TepT n Laksa

7.23

aku mengucapkan selamat tinggal kpd Kiwa n Pdot..
adios my friend...!!

7.33

(baki kad Touch n' Go = RM 8.80)
KTM (keretapi tak menentu) tibe2 dtg on time..
aku agak hairan..
3 biji tin sardin dtg bergolek..
aku masuk ke dlm tin sardin pertama..
agak padat..
namun comfortable n ************

(blogger detect phrases in which should not be shown to public, and the phrases must only be known from Anwar Azhari personaly, and not with the support of Blogger)

7.57
sampai ke KTM Serdang
(baki kad Touch n' Go = RM 7.40)

8.03

my dad dtg jemput..
n then i return home..
mkn ketam..
n then makan durian..

Alhamdulillah...

well,
that is all ma story 4 2day..
u can see how rapid KL is free by using Touch n' Go..
maybe cuz last tyme they got this particular debate on oil price..
i dunt knoe..
la ilalliqa...!!

Thursday, July 17, 2008

holla from sigmoid




Tuesday, July 15, 2008

~its clorox~!

tanggal 14 julai,
aku dah balik dr BTN ngan selamat..

meh aku cter sdikit sbanyak ttg yg berlaku..

10 julai..
sampai ke meru, klang..
jurulatih asyik menjerit x tentu arah..
aku jadi pelik..
x leh ke ckp ngan sopan sket..
kan mudah jadinye smua urusan..

masuk bilik..
ok je semua..
usha toilet..
bersih je..

tyme malam..
ada pmbntangan kertas kerja pertama- tanah air..
mcm best..
dgr jer..
bagus gak..
ada isi..
sambil dgr aku wat mcm2 menda lain..
antaranya, aku lukis pelbagai lukisan2 yg cantik n bersifat patriotik..
n then,
tido..

11 julai..
bangun awal giler..
mandi kol 5.15..
sejuk cam mesir..

n then berkawad lak..
nasib baik kawad bodo2 je..

n then dgr lg bnyak pmbntangan kertas kerja..
dgr psal kerajaan, rakyat, n kedaulatan..
kedaulatan agak best..
bnyak isi..
rakyat x best sgt..
aku dpt wat lebeh bnyak lukisan patriotik..

ptg lak ada senaman..
pastu ada physiological test..
ntahpape ntah test..
x mnguji fizikal langsung..
wat la mencabar sket..
bru la dpt taw ktorg ni sihat ke x.
ni stakat bberapa test je..
push up 20 je.
lompat tali skali je.
tahan nafas 1 minit je..
x la susah pn..
sape2 pn leh wat..

tyme malam,
LDK 1..
best gak..
aktivity pelik2 jer..
aku pn jadi pelik..

tido n seterusnya..

12 julai..

bangun kol 5.20..
mandi lagi..
n then ada senaman..

n then ada LDK 2, LDK 3, LDK 4..
aku jadi ketua kumpulan 11..
stylo gak kumpulan aku..
smua power2
alham, samad, taufiq, rizdwan, naim,kisas, marina, zahirah, nabilah, sofiah, naqiah, (aku terlupa lg sorg)
oleh kerana tiada dak pompuan KiTT dlm group aku,
maka, dgn sepenuhnya aku leh tonjolkan skill2 kepimpinan aku..

ptg ada flying fox..
tp agak f*x lar..
cuz x dpt naik..
tp x pe la..
bkan rezeki..
len kali la..

n then ada LDK 5..
bagus..
wat aku konpius..

13 julai..

bangun awal lg..
5.25..
g ke surau..
borak arab ngan timb penghulu..
sabahal kher..
allah yusallima..
zai sehhatak??
erm.. taghban syuwaiyah..
aiwah..

n then ada jog..
2 km..
aku wat cacatan masa 10 min 21 saat..
lbeh kurg ngan no badan aku..
121-ANWAR AZHARI

n then ada LDK lg..
smakin best..
cuz wat mcm debate..
mule2 aku jd pmbangkang,
tp cuz nak selamat,
aku masuk kerajaan,
aku tuka parti je trus kerajaan mng n pembangkang x de suare..
hahaha...

n then,
tyme ptg,
ada kembara..
masuk hutan..
susah siot kalo team x btol..
kump aku ada yg pkai kasut licin, bdn bsar, n mcm2..
jadi lambat sket..

dah balik kembara x smpat nak wat r flying fox..
hampeh siot..

tyme malam ada LDK yg trakhir..
kump aku nyanyi lagu Jalur Gemilang..
ngan costume n gaya yg drancang last minit..
ktorg mng tmpt ke-2..
huhu..

n then ada lagi activity..
aku kasi sket ucapan lpas 2..
huhu..

14 julai..

aku bangun kol 5.48..
nazli tunjuk jam kat aku..
aku tdo balik cuz letih sgt..
5.59 aku bangun balik..
amek wudu’ n solat..

n then ada psiapan utk exam..
aku baca je la buku2 yg dbekalkan..
n then 8.15 aku tdo..
8.30 aku bangun n masuk dewan utk exam..
8.55 start, aku abis kol 9.25..
n then aku jadi x tentu arah..
pak dol suro hantar,
n then aku hantar..
lpas 2 aku balik bilik n tdo..

n then ada majlis penutup,
dpt sijil..

n then,
balik..
dkat ngan klinik kesihatan meru,
drebar bas pg langgar blocker jalan warne merah..
n then mnda 2 melekat kat tayar bas..
dak2 laki dgn tangkasnya turun dr bas utk mencabut mnda tuh..
dak2 pompuan go 2 d other side of d bus cuz diorg mnyusahkan kerja je..
cuz diorg b***r.. tp cute.. kalo b***r tp x cute x power lark dak2 KiTT..
lpas berjaya tarik keluar mnda merah 2,
ktorg amek gambar..

n then ktorg teruskan perjalanan,
jauh perjalanan, luas mulut aku nganga tido..
~clorox~!

Thursday, July 10, 2008

bye KTT, holla BTN

aku nak ke BTN..

from 10- 14 of July..

urmm..

thats all..

wish me luck..

Monday, July 7, 2008

tentang semua member aku..

(blog ini ditulis kerana aku tgh bosan sekarang)

KT ialah kawan baru aku.

dia baik dan solehah.

dye suka belanja aku dan kawan2 aku makan.

terutamanya,
dia suka belanja jadu makan.

dia tinggal di muar.
dekat ngan umah jadu.

haritu masa main bola tampar,
dye pgg HP aku,
bile aku dpt balik HP aku,
aku dapati HP aku dah jadi calar balar..
aku pn x taw kenapa..

semalam dye belanja KFC..
sedap..


Jadu ialah kawan aku.

sejak skolah SASER dye dah jadi kawan aku.

dia ialah seorang yg sangat baik hati dan soleh.

dia pandai bersukan.
dia suka main bola sepak.

dia juga suka basuh baju.

paling utama sekali,

dia suka buat ayat sedih.


Alif ialah kawan baru aku.

dia tinggal di kota baru, kelantan.

dia suka belanja aku makan..

dia ialah seorang yg baik dan soleh.
dia selalu ajak aku utk ke surau utk menunaikan solat berjemaah.

dia dan Zaihas suka main DOTA..
aku x taw ape yg best sgt ngan DOTA..
tp nama DOTA mcm layak jd nama lain bg dadah..


Hani ialah kawan baru aku juga.

dia baik hati..

dia pernah jadi MC sama2 ngan aku masa hari orientasi.

dia solehah dan tunduk patuh orangnya.

blog dia berdarah2.. agak seram..

aku (tept sigmoid) dan kami (anwar dan azhari) harap hani akan meneruskan perjuangannya di MESIR.
InsyaAllah...

Allah yukrim Al-mesir

Ekin ialah seorang yg baik.

dia pandai bahasa arab.

dia pakai kamus Idris Al-Merbawi yg dikarang oleh
Muhammad Idris bin Abdul Rauf bin Abdul Karim Al-Merbawi.
Al-merbawi juga merupakan pakcik kpd datuk aku,
haji Tajudin.

dia banyak menolong aku semasa bengkel yg diadakan sabtu yg lepas.


Izzat ialah kawan baru aku.

dia ada 3 espek penting lelaki.

Tall, Dark, and Handsome.

dia sedang baca mangga eyeshield21 sebelah aku sekarang..

dulu dye skolah kat ASIS..


Nazli juga ialah kawan aku.

dia baik dan soleh.

dia agak pendiam,
namun,
peramah apabila berbicara.

dia suka usap rambutnya sendiri.

makin lama, dia makin hensem.
InsyaAllah..


Yadi ialah kawan baru aku..

dia baik dan soleh.

dia rajin belajar dan rajin mengaji..

dia juga suka buat lawak..


Akmal juga ialah kawan baru aku..

telur ialah kegemarannya..

dia allergic dgn telur.

dia x leh tgk, nampak, sentuh, rasa, atau bau telur..

kalau tidak,

tentu dia akan makan telur tersebut..


satu hari nanti, akan ku ceritakan lagi ttg kawan2 aku..

aku berdoa agar kita semua, serta rakan2 aku akan berjaya utk menjadi Dr yg baik dan soleh serta solehah..
insyaAllah..
taqabbalallah..
amin ya rabbal alamin..

Saturday, July 5, 2008

tahun yg ke-18, 17 tahun dah berakhir

Assalamualaikum wbt..

hari ini hari jadi aku..
n bnyak citer yg aku nak citer..
sgalenye adalah citer2 yg best..

0002
bdak2 umah 28 a.k.a. group b kitt attack aku ngan beribu sms yg mengwishkan happu birthday kpd aku.. aku rase amat taching n bersyukur kerana dikelilingi rakan2 yg baik dan mengambil kisah hidupku ini. Antara mereka ialah Izni, Farhan, Fadhilat Nur, Amalina, Ekin, dan Hazirah..
korg mmg sweeet....!!

0030
Raja Amalina bt Raja Abdul Aziz Y!m aku n say "happy birthday..!!
u r still my adik.. muahahaha"

0131
Nurul Atiqah kasi sms kat aku.. "Assalamualaikum, happy birthday, may Allah bless u.."
aku rase amat bahagia.. tringat aku akan setiap detik bersamanya dan keluarganya yg baik2 blake..

0314
Syamimi kasi sms kat aku.. "happy birthday"
aku bertambah happy n ceria.. eventhough tetibe tbangun dr tdo cuz dpt sms mlm2..
i really appreciated it.. so sweet of u..

0614
Ayah call n wish happy besday kat aku.. mama pn ckp skali aku brase amat bahagia. mcm jd anak paling bertuah di dunia.. terima kasih mama kerana melahirkan aku ke dunia ini..

0759
kakak effy kasi sms "happy b'day"
weehaaa..

1156
abang azrin kasi sms yg agak klaka..
dan sbnarnya nak ckp "happy bufday" kat aku jer.. ayatnya mmg hebat..

1419
abang zizi call aku.. tyme ni aku bru nak masuk umah cuz bru lpas mkn tgh hari..
he wishes me happy besday n tanya kat aku "nak besday present aper??"
aku say "hold dulu, nnt kalo azari tpikir nnt azari ckp"

1528
hani kasi balas sms aku stelah bbrape ketika bbalas sms..
"ouh yeke..(br taw aku pnyer bday ialah arini) Hepi besday. smoga pnjg umor n mrh reski. thanx cuz doa kn ak. Presnt 2 ak ushakan k."
thanx hani.. dye janji nak kasi bday gift kat aku.. aku pn tunggu je la.. best.. feeling happy...

1743
aku telefon kakak enny pkai telepon kakak effy.. kakak enny nyanyi lagu happy besday utk aku..
huhu..

1758
hamizi habri ayub wong kasi sms kat aku "pet. hepi bday"
ko mmg stylo.. thanx bro...

1828
batrisya kasi sms "happy birthday abang!"
she is like my cozin .. from s'pore..

2116
azham y!m aku.. n 1st word dye ckp.. "oit besday boy"
thanx dude.. appreciate so much..

2155
amalina rusli a.k.a. mel wish happy birthday mlalui Y!m..
sweet giler.. thanx gurl..

2233
asmidar kasi sms kat aku.. "Arini b'day kn? huhu.. hepi b'day to u.. azhari.. smoge pnjg umur n murah rezky.. smile lwayzz... =)



urmm....
2 je laa..
beside that is having dinner with ma family.. makan spaggheti bolonge.. aku makan 3 pinggan.. n there is also sate kajang.. n lpas makan, abg zelan wish besday n kasi present.. sepasang baju yg amat lawa.. terima kasih wahai kanda..

i love u all..

thanx much 2 evrybody...

Allah yukrimak..